Meteen naar de inhoud

Aanmelden

KLAAR VOOR EEN NIEUWE school?

succes begint hier.

Ben je op zoek naar een middelbare school die het anders doet? Of wil je succesvol je eindexamen behalen? Dan ben je op de juiste plek!

Abel Tasman doet het anders: het is afgestemd op jou.

Wees welkom!

Het Abel Tasman College biedt particulier voortgezet onderwijs op vsbo-t, mavo- en vwo-niveau. Dit bieden wij op verschillende manieren aan voor leerlingen van de boven- en onderbouw. In de onderbouw krijgen onze leerlingen een vernieuwde onderwijsvorm: het Agora-onderwijs.

Nadat ja als leerling bij ons het Agora-onderwijs hebt gevolgd, bieden wij een tussenjaarprogramma aan om je voor te bereiden op de laatste jaren van je middelbare school. Dit tussenjaarprogramma sluit aan op ons versneld examenprogramma waardoor je zonder vertraging samen met ons op een leuke manier naar je diploma toewerkt!

Naast een volledig middelbaar programma, bieden wij ook andere mogelijkheden aan. Denk hierbij aan leerlingen (en/of hun ouders/verzorgers) die;

 • Niet zijn geslaagd en niet alles willen overdoen
 • Zijn blijven zitten in de voorexamenklas en niet een jaar willen verliezen
 • De afgelopen jaren (door COVID) achterstanden hebben opgelopen en toch met het juiste niveau de middelbare school willen verlaten zodat zij beter zijn voorbereid op hun vervolgstudie
 • Meer aandacht en/of begeleiding nodig hebben of kleinere groepen
 • Het beste onderwijs willen
 • In het reguliere systeem niet naar een hoger niveau mogen
 • Na hun havo in 1 jaar hun vwo willen halen
 
Behoor jij tot een van de categorieën? Dan verwelkomen je graag. Hieronder hoe je je kan aanmelden.

Abel Tasman - Agora (onderbouw)

Je bent van harte welkom in onze 1e Agora jaar! Indien je een positief advies van de basisschool hebt gekregen (indicatief vmbo-t, havo of vwo), dat ondersteund wordt door een cito-score, de score van Route8 of van een vergelijkbare test, proberen we je zo goed mogelijk te plaatsen.

Abel Tasman – Agora neemt zowel kinderen van de basisschool aan, alsook zij-instromers in de onderbouw. Bij onze aanname proberen we rekening te houden met een beoogde balans van leerlingen (leeftijden, schooladviezen, en persoonlijkheid) in de stamgroepen vanwege de kleinschaligheid van het onderwijs die wij beogen.

Toelatingseisen

Voor de verschillende opleidingsniveaus gelden de volgende (minimale) criteria:

Je komt van een basisschool die werkt met Cito (meestal de privé scholen of scholen in Nederland)
Dan moet je testuitslag Cito-score bij voorkeur minimaal 530 zijn

Je zit op een (lokale) basisschool die niet werkt met Cito
Lokale (lees: openbare) scholen geven soms een ongedifferentieerd advies. Hierin zijn drie mogelijkheden:

 • VSBO
 • HAVO
 • VWO
 

Indien het advies “vsbo” is kunnen we vragen naar a) de uitslag van de EFO toets en b) een verdere indicatie van de onderwijsinstelling naar differentiatie  (TKL, PKL, PBL) inclusief onderbouwing. Het is aan Agora Curacao om deze onderbouwing verder te beoordelen. 

Indien er sprake is (is geweest) van zorgonderwijs (of vergelijkbaar) kunnen we tevens vragen naar een recente IQ test (niet ouder dan 2 jaar). De aanname commissie van Agora Curacao bepaald vervolgens of het in staat is om de leerling te geven wat het nodig heeft. We zijn een startende school en kunnen helaas niet aan elke leerling passend onderwijs geven.

Na aanname krijgen onze leerlingen twee tot drie jaar de kans om te laten zien waar hun kracht ligt. Na leerjaar twee (respectievelijk drie) volgt de determinatie: een leerling met VSBO-T determinatie gaat verder naar het 3e jaar (zgn overgangsjaar waarin een combinatie aangeboden wordt van challenges en vakken) gevolgd door het examenjaar VSBO-T. Indien de determinatie havo is gaat de leerling na het 3e jaar naar de 4e (overgangsjaar: combinatie van challenges en vakken) gevolgd door het eindexamenjaar havo. Een VWO leerling zal in veel gevallen ook het havo examenjaar doen, zodat het goed voorbereid is op het eindexamen VWO.

Benodigde documenten

Daarvoor moeten wij wel een aantal gegevens hebben van u, uw kind en de school waar uw kind nu op zit, de toeleverende school.

 1. Vul eerst het Interesse Formulier in. Dan hebben we alvast wat gegevens om contact met je op te nemen. Zodra je dit formulier hebt ingevuld, nemen we contact met je op.
 2. Daarna nodigen we de ouders en de leerling samen uit voor een intake-gesprek. We vragen de leerling de volgende documenten zo compleet als mogelijk op te sturen/mee te nemen: 

Het intakegesprek is bedoeld om te evalueren of de leerling minimaal voldoet aan de toelatingseisen, of Challenge Based Learning bij de leerling past, of de leerling zal passen qua persoonlijkheid in de stamgroep en of Agora Curacao de leerling kan aanbieden wat het nodig heeft om zich voldoende te ontwikkelen. Hiermee houden wij ook rekening met de ontwikkelingsfase waar Agora zich in bevindt. 

3. Leerlingen kunnen eventueel meedoen aan een meeloop dag indien ze daar behoefte aan hebben. Daarin zal de leerling zelf ervaren of Challenge Based Learning voor hem of haar is. In sommige gevallen zal de school vragen dat de leerling meedoet aan een of meerdere meedoe dagen om de aanname commissie volledig te kunnen informeren. Zo kunnen we een weloverwogen besluit nemen in het beland van de leerling. 

4. Op basis van de gegevens, het gesprek (en eventueel de ervaring van de meedoe dagen) zal de aanname commissie een besluit nemen over de plaatsing. 

Alle documenten kunnen gestuurd worden naar: info@agoracuracao.com. 

Abel Tasman - College (bovenbouw)

Abel Tasman – College is perfect als je reeds in de bovenbouw bent en succesvol je eindexamen wilt halen of alleen enkele vakken opnieuw wilt doen.

Toelatingseisen

Omdat Abel Tasman in de bovenbouw onderwijs op maat aanbiedt hebben wij geen vaste toelatingseisen. Neem gerust contact met ons op, en wij zorgen ervoor dat we samen jou succesvol zullen maken!

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Abel Tasman
Gosieweg 22
Tel: +5999 7371046 

Abel Tasman – Agora (onderbouw)
Email: info@agoracuracao.com

Abel Tasman – College
Email: rwesterink@abeltasmancollege.net