Meteen naar de inhoud

Onderwijs op maat

Het Abel Tasman College op Curaçao bestaat al sinds 1995 en is een particuliere school voor voortgezet onderwijs waar je je lokale diploma kunt halen. Dit lokale diploma is vergelijkbaar met een Nederlands diploma en is volledig erkend door zowel de Nederlandse onderwijsinspectie als de inspectie op Curaçao. Met dit diploma heb je toegang tot het vervolgonderwijs in Nederland, op de Antillen, in het Caribisch gebied en in de Verenigde Staten. Je doet al je schoolexamens en eindexamens op Curacao, je hoeft dus niet naar Bonaire voor staatsexamens!

Het Abel Tasman College biedt op maat en versneld onderwijs voor het vsbo-tkl, havo en vwo. Leerlingen doorlopen de lesstof van de laatste twee jaar in één jaar. De lesstof komt in grote lijnen overeen met Nederlands onderwijs. Het belangrijkste verschil is dat in het vak Papiaments op Curaçao verplicht is. Voor leerlingen die dit nog nooit gevolgd hebben, is er een speciaal instroomprogramma. Daarnaast verschillen enkele onderwerpen voor de vakken aardrijkskunde en geschiedenis.

Tot laat in het schooljaar is instroom vanuit examenklassen van andere scholen mogelijk. Instromen vanuit het Nederlandse systeem is ook mogelijk. Voor de vakken lichamelijke opvoeding en culturele artistieke vorming gelden vrijstellingen. Verder is er de mogelijk om deelexamen, een deel van de vakken, te doen. Ideaal voor leerlingen die het jaar daarvoor gezakt zijn.

Onze schoolgids is via deze link (Schoolgids Abel Tasman – College) te downloaden.

ONS AANBOD OP MAAT

2-in-1 examenjaar

Het 2 in 1-examenjaar van Abel Tasman: hét examenjaar voor leerlingen die houden van een flinke uitdaging. Het voorexamen- en examenjaar worden namelijk gecombineerd, waardoor de leerling in één jaar kan slagen. Een mooie kans voor leerlingen die bijvoorbeeld sneller aan hun vervolgstudie willen beginnen of willen doorstromen naar een hoger niveau.

Abel Tasman maakt het mogelijk om in één jaar een vsbo-t-, havo- of vwo-diploma te behalen. Dit doen we door de lesstof van het voorexamenjaar met de lesstof van het examenjaar te combineren. Met het op maat gemaakte leerplan volgt jij dit examenjaar op een manier die bij jou past. Heb je bijvoorbeeld havo gedaan, maar wordt je niet toegelaten op het vwo? Dan kan je bij Abel Tasman toch nog overstappen.

“We combineren lesstof van het voorexamenjaar met het examenjaar”

Het examenjaar wordt afgesloten met het landelijk examen, hetzelfde examen als dat wordt afgenomen in het reguliere voortgezet onderwijs. Wij bereiden onze leerlingen hier optimaal op voor, onder andere met een doelgerichte en effectieve examentraining tijdens de laatste weken.

Deelvakken

Ben je op slechts enkele vakken gezakt of heb je een ander profiel nodig voor de gewenste vervolgopleiding? Dan hoeft je niet alle vakken opnieuw te volgen. Abel Tasman maakt het namelijk mogelijk om één of enkele vakken te volgen, waarbij je de vakken afsluit met deelcertificaten voor de middelbare school. 

“Deelcertificaten halen op een manier die bij jou past”

Dankzij onze kleine klassen krijg je alle persoonlijke aandacht die je nodig hebt om de deelcertificaten te halen. En met het leerplan op maat halen wij eventuele barrières weg. We stippelen namelijk een leerroute uit die naadloos aansluit bij jouw behoeftes. Daarnaast geeft onze manier van lesgeven jou zelfvertrouwen en leerplezier, waarmee jij het maximale uit jezelf kan halen. Kortom: Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat jij de benodigde deelcertificaten behaalt en kan beginnen aan de volgende stap binnen jouw carrière. 

ONTMOET ONZE ZORGCOORDINATOR: CATHELIJNE

ONTMOET TANYA: EEN VAN ONZE BEGELEIDSTERS

ANDERS: PROGRAMMA’S OP MAAT

Zij

Vanuit allerlei richtingen ben je welkom op het Abel Tasman College. Middels een uitgebreide intake bespreken we altijd eerst jouw persoonlijke situatie en kijken we hoe we een passend programma voor jou kunnen samenstellen, zodat jij je diploma bij ons kan halen.

Na havo door met vwo?
Binnen één jaar na het afronden van havo je vwo-diploma op zak? Met een intensief programma krijg jij bij het Abel Tasman College de kans om je vwo-diploma versneld te behalen.

Van vsbo naar havo?
Heb jij je vsbo-tkl- of vmbo-tl-diploma gehaald en wil jij dolgraag een havo-diploma bemachtigen? Bij vele scholen is dat door de steeds zwaardere toelatingseisen een stuk lastiger geworden. Wij bieden jou een speciaal doorstroomtraject, waardoor jij je kans kan grijpen en een havo-diploma kan halen. Je kunt 4 havo apart volgen,  maar je kunt ook 4 en 5 havo versneld in 1 jaar afronden.

Blijven zitten?
Ben jij blijven zitten in vsbo 3, vmbo 3, havo 4 of vwo 5? Dan kan jij bij ons een versneld programma volgen en de laatste twee jaar in één jaar doen. Zo gaat er geen jaar verloren en heb jij nog steeds volop kans om je diploma te behalen.

Gezakt?
Ben jij gezakt voor je eindexamen vmbo-tl, vsbo-tkl, havo of vwo en geen zin om het hele eindexamenjaar opnieuw te doen? Op het Abel Tasman College hoef jij alleen de vakken te volgen waar jij een onvoldoende voor haalde. Via certificaten behaal jij alsnog een volwaardig diploma. Je hebt zelfs de mogelijkheid om vakken te laten vallen en andere vakken te kiezen.

Excelleren?
Wil jij het beste onderwijs van Curaçao om zo het maximale uit jezelf te halen? Of wil jij de beste kansen op toegelaten te worden tot je vervolgstudie?  Bij het Abel Tasman College krijg jij de mogelijkheid om de hoogst mogelijke cijfers te behalen.

Rustige leeromgeving nodig
Zijn de groepen in het reguliere onderwijs te groot voor je en krijg je te weinig aandacht en begeleiding? Dan bieden wij precies wat jij nodig hebt! Zeer kleine groepen, veel persoonlijke aandacht en intensieve begeleiding. En huiswerk maak je in alle rust op school met een strakke planning.

Net vanuit Nederland gekomen?
Ben jij net vanuit Nederland gekomen en op zoek naar een school waar je soepel kunt instromen? Het Abel Tasman College maakt met jou een passend programma, waardoor wij naadloos zullen aansluiten op jouw school in Nederland.

Van vsbo-pkl naar theoretische leerweg?
Wil jij graag een treetje hoger en een vmbo-tl-diploma halen? Op het Abel Tasman College kan je voor de theoretische leerweg kiezen.

Alsnog een diploma?
Spijt dat je niet hebt doorgezet? Laatbloeiers kunnen alsnog hun diploma halen. Sneller dan in het reguliere onderwijs en met meer begeleiding.

Nieuwe omgeving?
Ben jij toe aan een nieuwe omgeving na de onderbouw? Bij het Abel Tasman College kan je de bovenbouw afmaken op havo niveau. Je volgt dan eerst een jaar havo-4 en doet het jaar daarna je examen.