Meteen naar de inhoud

Agora onderbouw

ABEL TASMAN - AGORA

VSBO-T | HAVO | VWO 
INNOVATIEF ONDERWIJS – NU OOK OP ONS EILAND

Al bijna 30 jaar succesvol
In 2021 hadden wij een slagingspercentage van 91%.
Wat inspireert jou?
Jij leert vanuit je eigen motivatie over de wereld om je heen.
Experts
Samen met experts wordt jij geïnspireerd om de wereld te ontdekken.
Leerlingen doen
Op Abel Tasman leer jij de wereld kennen door erin te staan en te doen.
Hands on
Je leert door te kijken en te doen
Gemeenschap
Onze moestuin is niet alleen bedoeld om te ontdekken - een deel van de opbrengst gaat ook naar de Voedselbank.
Previous
Next

ONTWORPEN VOOR JOU

Agora scholen bestaan sinds 2014 in Nederland en België en hebben zich ondertussen in meerdere onderzoeken ruim bewezen. De methode is simpel doch revolutionair: jouw leerproces te ondersteunen vanuit jouw eigen interesses op een manier dat bij jou past. In een samenwerking tussen Vereniging Agora Nederland en het Abel Tasman College dat bekend staat om haar zorg in het Curaçaos onderwijs, komt Agora vanaf maart 2022 ook op Curaçao

Kenmerkend voor de Agora methode is dat alle leerlingen een gepersonaliseerde leerroute doorlopen waarbij zij begeleid worden door coaches. Leerlingen die niet ‘passen’ in het regulier onderwijs omdat ze bijvoorbeeld hoogbegaafd of dyslectisch zijn, passen uitstekend op Agora, juist omdat zij zich niet hoeven aan te passen aan een ‘regulier systeem’. 

Agora ziet het als haar belangrijkste opdracht om (naast een diploma) leerlingen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar eigenzinnige en zelfbewuste jong volwassenen. Dit betekent dat we volop inzetten op persoonlijk leiderschap, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

Onze (draft) schoolgids is via deze link (Schoolgids-Abel-Tasman-Agora ) te downloaden.

Op Agora starten we niet bij kennis aanbieden, maar leerlingen creëren zelfkennis vanuit hun eigen unieke leer- en onderzoeksvraag: dat heet een Challenge. Deze zelfkennis zorgt o.a. voor goed geïnformeerde keuzes bij het samenstellen van een vakkenpakket in de bovenbouw.

Agora gaat dus uit van een volledig gepersonaliseerde leerroute voor ieder kind: dat is het didactische principe van Agora. Agora is de vrijheid om te leren wat je wilt, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt. De leerlingen ronden hun school af met een regulier diploma, minimaal passend bij het advies van de basisschool.

STAP IN DE WERELD VAN ONDERWIJSVERNIEUWING

STAP 1. MOTIVATIE

GEEN VAKKEN MAAR CHALLENGES

Op Abel Tasman beginnen wij in de onderbouw met jouw interesses. Wat vindt je leuk om te ontdekken? Waarom? Jij bepaalt WAT je wilt keren, en wij helpen je HOE je dat leert via een Challenge. 

Als je klaar bent met jouw Challenge, dan heb je een eindproduct zoals bijvoorbeeld een kunstwerk, een presentatie, een film of een culinaire product.  Dat noemen we een footprint. Onze coaches staan altijd naast jou om je op weg te helpen. 

Op Abel Tasman geloven we dat onderwijs anders kan. Wij doen het dan ook anders!

EEN PAAR VAN DE MEEST RECENTE CHALLENGES

TESTIMONIALS

Onze kids zagen reeds 4 scholen op Curacao. Alleen bij Abel Tasman - Agora raakten ze enthousiast en zijn ze weer blij om naar school te gaan!

Steven Coutinho

STAP 2. INSPIRATIE

THEMA’s, INSPIRATIESESSIES & 5 WERELDEN VAN AGORA

Wij helpen je ook om op zoveel mogelijke manieren de wereld te ontdekken: elke maand is er bijvoorbeeld een nieuw thema die behandeld wordt tijdens de stamgroeptijd. 

Daarnaast kan je je inschrijven voor Inspiratiesessies gegeven door experts in binnen- en buitenland (online). 

Bovendien kan je jouw eigen Challenge benaderen vanuit een van de vijf werelden van Agora: maatschappelijk, sociaal-ethisch, wetenschappelijk, kunstzinnig of spiritueel. Zo zorgen we er allen voor dat jij een gebalanceerde blik krijgt op de wereld en jouw interesses.

STAP 3. SPECIALISATIE

Tijdens de onderbouw leer je niet alleen de wereld kennen. Je leert jezelf beter kennen: wat je motiveert, waar je interesses naar uitgaan en wat je wilt doen. Samen met jou bespreken we vervolgens welke richting je in wilt gaan en welke vakken en schooltype je daarvoor nodig hebt (we houden ook rekening met je advies van de basisschool). 

Je kiest vervolgens een profiel en ga je een overgangsjaar in waarin je les krijgt in de vakken van je gekozen profile in combinatie met het doen van Challenges naar jouw keuze. De profielen zijn:

  • Cultuur & Maatschappij
  • Economie & Maatschappij
  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur & Techniek

STAP 4. SLAGEN

BEWEZEN SUCCES

Abel Tasman bestaat al bijna 30 jaar en die ervaring is terug te vinden in ons succes: in 2021 hadden wij  een slagingspercentage van 91% . Dat is nogal wat en ver boven het gemiddelde van vele andere reguliere scholen op het eiland.

Agora leerlingen gaan na het derde jaar (tweede in geval van VSBO-T) naar een overgangsjaar waar ze een combinatie doen van Challenges en vakonderwijs zodat ze daarna klaar zijn om het jaar erna hun eindexamen succesvol af te ronden. VWO leerlingen mogen ook eerst hun HAVO examen doen, zodat ze een goed gevoel krijgen van het eindexamen op VWO niveau.

VOLG ONS OP FACEBOOK!

ONTMOET ONZE ZORGCOORDINATOR: CATHELIJNE

BEWEZEN SUCCES:
AL BIJNA 30 JAAR

Al bijna 30 jaar slagen onze leerlingen erin om op het Abel Tasman College wel hun diploma te halen. Dit komt omdat we met onze kleine groepen en intensieve begeleiding een zeer efficiënte manier van werken hebben ontwikkeld, die we graag met jou delen. Ook na het begin van het schooljaar kun jij bij ons terecht om je vsbo-, havo- of vwo-diploma te halen.

OMDAT JE DEEL UITMAAKT VAN DE GEMEENSCHAP

Abel Tasman maakt je niet alleen klaar voor de toekomst. Wij beschouwen  jou nu al als een volwaardige actieve deelnemer aan onze gemeenschap. Onze taak is dus ook gericht op het versterken en actief uitbreiden van de connecties die je nu al hebt met de gemeenschap. 

Abel Tasman geeft bijvoorbeeld met de bouw van onze moestuin hier al vorm aan door minderbedeelden in de gemeenschap van voedsel te voorzien. In 2022 – 2023 zullen Abel Tasman leerlingen veel te zien zijn in de gemeenschap. Te denken valt aan het helpen renoveren van woningen van senioren burgers, schoonmaak acties, maar ook politiek een bijdrage te leveren.

ONS EILAND. JOUW HEDEN. JOUW TOEKOMST.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Abel Tasman
Gosieweg 22
Tel: +5999 7371046 

Abel Tasman – Agora (onderbouw)
Email: info@agoracuracao.com