Meteen naar de inhoud

Agora onderbouw

VSBO-T | HAVO | VWO 
INNOVATIEF ONDERWIJS – NU OOK OP ONS EILAND

Al bijna 30 jaar succesvol
In 2021 hadden wij een slagingspercentage van 91%.
Wat inspireert jou?
Jij leert vanuit je eigen motivatie over de wereld om je heen.
Experts
Samen met experts wordt jij geïnspireerd om de wereld te ontdekken.
Leerlingen doen
Op Abel Tasman leer jij de wereld kennen door erin te staan en te doen.
Hands on
Je leert door te kijken en te doen
Gemeenschap
Onze moestuin is niet alleen bedoeld om te ontdekken - een deel van de opbrengst gaat ook naar de Voedselbank.
Previous
Next

ONDERWIJS INNOVATIE VOOR JOU

Agora scholen bestaan sinds 2014 in Nederland, België, Portugal en Israel en hebben zich ondertussen in meerdere onderzoeken ruim bewezen. De methode is simpel doch revolutionair: jouw leerproces te ondersteunen vanuit jouw eigen interesses op een manier dat bij jou past. In een samenwerking met Vereniging Agora Nederland biedt Abel Tasman College Agora onderwijs sinds maart 2022 ook op Curaçao

Kenmerkend voor de Agora methode is dat alle leerlingen een gepersonaliseerde leerroute doorlopen door het uitvoeren van Challenges (zie hieronder) waarbij zij begeleid worden door coaches. Agora ziet het als haar belangrijkste opdracht om (naast een diploma) leerlingen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar eigenzinnige en zelfbewuste jong volwassenen. Dit betekent dat we volop inzetten op persoonlijk leiderschap, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid.

De leerlingen ronden hun school af met een regulier diploma van het voortgezet onderwijs, minimaal passend bij het advies van de basisschool.

Agora biedt de vrijheid om te leren wat je wilt, maar geen vrijblijvendheid om te doen wat je wilt. Naast het Algemeen Reglement (download Reglement hier) hebben wij ook duidelijke gedragsregels of “Bouwstenen” voor Agora (download Bouwstenen hier). Onze schoolgids is via deze link (Schoolgids-Abel-Tasman) te downloaden.

Leerlingen leren niet alleen via hun Challenges. Ze ontdekken de wereld ook vanuit 10 maandelijkse Thema’s en Inspiratiesessies. Wekelijks wordt er ook de nodige kennis opgedaan in de basisvakken Nederlands, Engels, Rekenen en Wiskunde (keuze Papiamentu). Dit noemen wij de ‘Fundamentals’.

STAP IN DE WERELD VAN ONDERWIJSVERNIEUWING

STAP 1. ONTDEKKEN

ONTDEKKEN WAT JIJ WILT VIA CHALLENGES

Op Agora starten we niet met kennis aanbieden, maar leerlingen creëren zelfkennis vanuit hun eigen unieke leer- en onderzoeksvraag: dat heet een Challenge. Deze zelfkennis zorgt o.a. voor goed geïnformeerde keuzes bij het samenstellen van een vakkenpakket in de bovenbouw. Op Abel Tasman – Agora beginnen wij in de onderbouw met jouw interesses. Dat maakt Agora onderwijs zo uniek. Coaches vullen samen met jou een ‘Kwaliteitenmatrix’ in die als uitgangspunt dient voor jou:

 • Waar ben je goed in?
 • Waar wil je beter in worden?
 • Wat wil je leren? 

Met behulp van Challenges ga jij dat allemaal leren. Als je klaar bent met jouw Challenge, dan heb je een eindproduct zoals bijvoorbeeld een kunstwerk, een presentatie, een film of een culinaire product.  Dat noemen we een footprint. Onze coaches staan altijd naast jou om je op weg te helpen. 

KWALITEITENMATRIX

"Voordat je de wereld leert kennen, ken jezelf" - Socrates

TESTIMONIALS

Onze kids zagen reeds 4 scholen op Curacao. Alleen bij Abel Tasman - Agora raakten ze enthousiast en zijn ze weer blij om naar school te gaan!

Steven Coutinho

STAP 2. INSPIREREN

THEMA’s, INSPIRATIESESSIES & PERSPECTIEFGERICHT ONDERWIJS

Wij helpen je ook te ontdekken waar je interesses liggen.  

MAANDELIJKSE THEMA’S
E
lke maand is er een nieuw thema die behandeld wordt tijdens het dagmoment op Dinsdag en Donderdag. Deze worden verzorgd door vakdocenten of experts. De Thema’s dekken ook nog eens de Nederlandse wettelijke kerndoelen van de onderbouw die hier te vinden zijn: kerndoelen

INSPIRATIESESSIES
Daarnaast zijn er elke vrijdag  Inspiratiesessies gegeven door experts in binnen- en buitenland (online). Ouders worden gevraagd om hier ook aan mee te helpen. 

PERSPECTIEFGERICHT ONDERWIJS
Agora past sinds april 2023 Perspectiefgericht onderwijs toe (zie link). Coaches bieden hierbij 20 perspectieven aan leerlingen bij het kiezen / uitvoeren van Challenges. Leerlingen leren:

 • Zelf vragen stellen over allerlei onderwerpen en hierbij (kritisch) antwoorden te zoeken;
 • Verbanden tussen onderwerpen te kunnen zien en leren;
 • Zich te verdiepen en verbreden (in de leerstof of bijvoorbeeld het profielwerkstuk);
 • Hun eigen interesses en talenten ontdekken

Perspectiefgericht onderwijs wordt momenteel ook verder ontwikkeld om ook te voldoen aan alle leerdoelen van het Nederlandse voortgezet onderwijs. 

STAP 3. CHALLENGES & COACHING

COACHEN: LEREN HOE TE ZIEN, NIET WAT TE ZIEN

Elke leerling volgt een aantal stappen om zijn/haar Challenge tot een succesvol einde te brengen. Deze worden ingevuld in ons leervolgsysteem Peppels (zie link). Wanneer je een “Go” hebt van je coach, dan begin je met je Challenge en je coach routine:

 • Elke maandag stel je samen met je coach je weekdoelen vast. 
 • Elke dag doe je een Check-In aan het begin van de dag: wat ga je precies doen vandaag en waarom? Afhankelijk van de leerling doe je dagelijks aan het einde van de dag ook een Check-Out: wat heb je vandaag gedaan en geleerd? Wat ging goed en wat had je anders kunnen doen? 
 • Gedurende de week is er ook een 1-on-1 gesprek tussen Coach en leerling: Hoe helpt de challenge jou om jezelf te leren kennen en te ontwikkelen? Wat heb je tot nog toe inhoudelijk aan kennis geleerd? Hoe laat je dat zien? Vanwege de rol van de coach gaat het hierbij dus niet om vakkennis overdragen, maar om de leerling zelf te laten ontdekken en reflecteren. Onze coaches worden daarom opgeleid in Didactisch Coachen (zie link). Tijdens coach gesprekken kunnen ze soms gebruik maken van technieken zoals teken je gesprek, LEGO, LoeDoes en vragen gericht op executieve vaardigheden.

Coaches houden (voornamelijk voor eigen referentie) per challenge bij welke kerndoelen worden afgedekt. Aan het einde van de Challenge wordt, samen met de leerling, aan reflectie gedaan, oa met behulp van Rubrics.

FASES VAN EEN CHALLENGE

Op Abel Tasman – Agora geloven we dat leren een ontdekkingsreis is. Een waarbij de leerling zelf de verantwoordelijkheid neemt om te ontdekken. Leerlingen krijgen in beginsel dan ook geen cijfers of toetsen (tenzij de leerling dat zelf wenst).

STAP 4. OVERGANGSJAAR

Tijdens de onderbouw leer je niet alleen de wereld kennen. Je leert jezelf beter kennen: wat je motiveert, waar je interesses naar uitgaan en wat je wilt doen. Samen met jou bespreken we vervolgens welke richting je in wilt gaan en welke vakken en schooltype je daarvoor nodig hebt (we houden ook rekening met je advies van de basisschool). 

Je kiest vervolgens een profiel en ga je een overgangsjaar in waarin je les krijgt in de vakken van je gekozen profile in combinatie met het doen van Challenges naar jouw keuze. De profielen zijn:

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur en Gezondheid
 • Natuur & Techniek

STAP 5. SLAGEN

BEWEZEN SUCCES

Agora leerlingen gaan na het overgangsjaar naar het examenjaar en sluiten zich aan bij andere leerlingen in het 2-in-1 programma (3/4 VSBO en 4/5 HAVO). 5 VWO leerlingen doen deels mee aan het 4/5 HAVO programma waarbij vakinhoud geleidelijk aangepast wordt naar het VWO niveau. Hierdoor kunnen zij vroeg ervaring opdoen met het doen van eindexamens.

Abel Tasman bestaat al bijna 30 jaar en die ervaring is terug te vinden in ons succes: in 2021 hadden wij  een slagingspercentage van 91% . Dat is nogal wat en ver boven het gemiddelde van vele andere reguliere scholen op het eiland.

VOLG ONS OP FACEBOOK!

ONTMOET CATHELIJNE

BEWEZEN SUCCES:
AL BIJNA 30 JAAR

Al bijna 30 jaar slagen onze leerlingen erin om op het Abel Tasman College wel hun diploma te halen. Dit komt omdat we met onze kleine groepen en intensieve begeleiding een zeer efficiënte manier van werken hebben ontwikkeld, die we graag met jou delen. Ook na het begin van het schooljaar kun jij bij ons terecht om je vsbo-, havo- of vwo-diploma te halen.

OMDAT JE DEEL UITMAAKT VAN DE GEMEENSCHAP

Abel Tasman maakt je niet alleen klaar voor de toekomst. Wij beschouwen  jou nu al als een volwaardige actieve deelnemer aan onze gemeenschap. Onze taak is dus ook gericht op het versterken en actief uitbreiden van de connecties die je nu al hebt met de gemeenschap. 

Abel Tasman geeft bijvoorbeeld met de bouw van onze moestuin hier al vorm aan door minderbedeelden in de gemeenschap van voedsel te voorzien. In 2022 – 2023 zullen Abel Tasman leerlingen veel te zien zijn in de gemeenschap. Te denken valt aan het helpen renoveren van woningen van senioren burgers, schoonmaak acties, maar ook politiek een bijdrage te leveren.

ONS EILAND. JOUW HEDEN. JOUW TOEKOMST.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Abel Tasman
Gosieweg 22
Tel: +5999 7371046 

Abel Tasman – Agora (onderbouw)
Email: info@agoracuracao.com